суббота, 11 сентября 2010 г.

Ховатись нема де - або що робити, якщо на вулиці Вас зупинив міліціонер?


 Увагу охоронців правопорядку на вулиці можна привернути абсолютно різноманітними способами. 

           У ситуації, коли Вас на вулиці зупиняє міліціонер, немає нічого надзвичайного і це не означає, що Ви вчинили злочин.

           Стаття 11 Закону України «Про міліцію» надає право працівнику міліції перевіряти у громадян при підозрі у вчиненні правопорушень документи, що  посвідчують  їх  особу,  а  також  інші  документи, необхідні для з'ясування питання щодо додержання правил, нагляд  і контроль за виконанням яких покладено на міліцію.

           Зрозуміло, що наявність «підозри» нічим не підтверджується, тому сприймемо це право як право перевіряти документи у будь-якій ситуації.

           З іншого боку, ніде не сказано, що Ви повинні носити з собою паспорт. Якщо у Вас немає з собою документів, можете просто назвати своє ім’я та адресу. Якщо цього працівникам міліції буде не достатньо, вони можуть затримати Вас у наступних випадках:

 - осіб,  які  вчинили  адміністративні   правопорушення,    для складання протоколу або розгляду справи по суті, якщо  ці  питання не можуть бути вирішені на місці, - на строк до трьох годин,  а  у необхідних випадках для встановлення особи і  з'ясування  обставин правопорушення - до трьох діб  з  повідомленням  про  це  письмово прокуророві протягом 24 годин з моменту затримання;

 - осіб,  які  виявили  непокору  законній  вимозі    працівника міліції,  -  до  розгляду  справи  судом,  але не більше ніж на 24 години;

 - осіб, які перебували в громадських місцях у стані  сп'яніння, якщо їх вигляд ображав людську гідність і  громадську  мораль  або якщо вони втратили  здатність  самостійно  пересуватися  чи  могли завдати шкоди оточуючим або собі, - до передачі  їх  в  спеціальні 
медичні заклади або  для  доставки  до  місця  проживання,  а  при відсутності таких - до їх витвереження;

    - осіб, яких запідозрено у занятті бродяжництвом, - на строк до 30 діб з санкції прокурора.

           У перелічених випадках міліціонер має право проводити огляд осіб, речей, що знаходяться при них,  транспортних  засобів  і  вилучати документи та  предмети,  що  можуть  бути  речовими  доказами  або використані на шкоду їх здоров'ю.

           Як бачимо, при такому формулюванні закону, міліціонеру досить легко будь-яке висловлене Вами зауваження розцінити як непокору законній вимозі міліціонера, тому радимо Вам бути достатньо ввічливими із представниками правоохоронних органів, але в той же час поводити себе впевнено і не боятися демонструвати знання своїх прав та обов’язків правоохоронця.

           Стаття 5 Закону України «Про міліцію» встановлює, що при звертанні до громадянина працівник міліції зобов'язаний назвати своє прізвище, звання та пред'явити на його вимогу службове посвідчення. У взаємовідносинах з громадянами працівник міліції повинен виявляти високу культуру і такт. 

           Не форма на людині свідчить про його повноваження, а документи. За будь-яких обставин перш за все потрібно вимагати у міліціонерів, аби вони представились самі і пред’явили свої службові посвідчення. Добре, якщо маєте під рукою папір і ручку, - перепишіть їх прізвища, посаду, звання, номери посвідчень, коли і ким видані, уважно придивіться, чи відповідають особи фотографіям у документах. Вже такі дії змусять міліціонерів ставитися до Вас обережніше та бути більш ввічливими.

           Будьте й самі з міліціонерами підкреслено ввічливими: у Вас, крім прав, також є і обов’язки.

           Та ж стаття 5 говорить, що міліція тимчасово, в межах чинного законодавства, обмежує права і свободи громадян, якщо без цього не можуть бути виконані покладені на неї обов'язки, й зобов'язана дати їм пояснення з цього приводу.

           Якщо Вас таки затримали, зокрема, і для огляду речей, не чиніть фізичного опору – він лише погіршить ситуацію. Дозвольте міліціонерам оглянути Ваші речі.

           Розмовляйте з міліцією: намагайтеся зробити ситуацію якомога менше напруженою, невимушено можете згадати про знайомих високопосадовців у правоохоронних органах, прокуратурі (якщо такі є).

           Не показуйте, що Ви боїтесь, але й не будьте агресивним: і те, і те провокує у міліціонерів бажання розвивати «процес» далі.

           Якщо Вас, все ж таки, привели до райвідділу, не підписуйте жодних документів, не давайте жодних свідчень. При затриманні міліція повинна негайно повідомити про затримання родичів особи. Прослідкуйте, щоб Ваших близьких повідомили у Вашій присутності. 

        Якщо Вам намагаються висунути якісь звинувачення – вимагайте присутності адвоката. Пам’ятайте, що винним у вчинені злочину Вас може визнати виключно суд.

        Обов’язок довести вину у вчиненні правопорушення лежить саме на міліціонерах, Ви не повинні доводити свою невинуватість: стаття 62 Конституції України передбачає, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину  і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено  обвинувальним  вироком суду.

           Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у  вчиненні 

           У будь-якому випадку, вимагайте ручку та папір й одразу пишіть заяву на адресу місцевого покурора на незаконні дії працівників міліції, адже, згідно ст. 27 Закону «Про міліцію», саме органи прокуратури здійснюють нагляд за додержанням законності у діяльності міліції.  

           У разі порушення працівниками міліції Ваших прав, Ви також можете звернутися до суду із заявою про відшкодування шкоди, в тому числі моральної. При цьому, від сплати державного мита Ви звільняєтесь (тому розмір моральної шкоди можете виставляти такий, яким Ви його оцінюєте самі).

                                                                                                          

Комментариев нет:

Отправить комментарий